Jak przystało na jeden z ważniejszych składników diety śródziemnomorskiej, oliwki są pełne witamin. Mimo tego tak, jak i inne rośliny oliwkowate zawierają dużo tłuszczu. Jednak w połączeniu z niskokalorycznymi dodatkami mogą tworzyć zdrowe i smaczne dania. Najczęściej używane są do sałatek, kanapek, koreczków. Pojawiają się także w pizzy i zapiekankach. Są też istotnym elementem drinków. W sprzedaży dostępne są ich dwa rodzaje.
Oliwki zielone to te zebrane wcześniej, nie do końca dojrzałe. Natomiast oliwki czarne zbiera się w późniejszym okresie, z tych samych drzew oliwnych. Sklepy oferują nam głównie owoce preparowane. Szczelnie zamknięte w słoiczkach, niejednokrotnie mają dodatki. Na sklepowych półkach, poza zwykłymi oliwkami w oleju, znajdujemy też oliwki z papryką, pastą paprykową czy migdałami. Niektóre słoiki składają się z wymieszanych oliwek obu kolorów, lecz większość jest podzielona na konkretne rodzaje. Szczegółowe typy oliwek wyróżnia się ze względu na miejsce ich pochodzenia. Z reguły nabywamy te greckie.
Obok użycia w zwykłej postaci, owoce te wykorzystuje się również na inne sposoby. Najczęściej wykonywana jest z nich popularna oliwa z oliwek. Służy ona jako najzdrowszy, najbardziej wartościowy tłuszcz do smażenia i do przyprawiania potraw. Oliwki oraz oliwę możemy kupić w wielu sklepach. Są dostępne zarówno w punktach stacjonarnych, jak i online. W swym asortymencie posiadają je delikatesy a także sklepy internetowe trudniące się sprzedażą wyrobów południowych takich, jak tamtejsze owoce i przetwory z nich wyrabiane. Obok preparowanych oliwek i oliwy, dostaniemy w nich również wina, suszone figi i wiele innych ciekawych artykułów spożywczych.